What is happiness question
About Life

Cardiograma fericirii. Expertize eronate

Care consider eu că este una dintre preconcepţiile pe care majoritatea oamenilor au înlocuit-o cu un fel de „viaţa ideală”? Care mi se par asemănările dintre indivizi? Majoritatea spunem că suntem diferiţi, însă tot aceeaşi majoritate vedem viaţa din acelaşi unghi. Unghiul despre care vreau să vorbesc are exact legătură cu tema abordată şi anume prejudecata.

Una dintre preconcepţiile care stau la baza dihotomiei e aceea că o viaţă bună înseamnă: sănătate fiziologică şi bunăstare materială. Vi se par cunoscute aceste două „idealuri” pe care majoritatea le adoptă? Din păcate, tot mai mulţi văd în aceste deziderate fericirea. Şi nu spun că este un lucru negativ să îţi doreşti să duci o viaţă sănătoasă şi să te realizezi pe plan profesional, însă se omite un elemet important: spiritualitatea/ cultura. Tocmai acest element omis în viaţa de zi cu zi este un element pe care voi pune accentul acum. Cardiograma fericirii? Spuneam că sănătatea şi bunăstarea materială sunt văzute ca nişte condiţii sine-qua-non fără de care nu se poate atinge fericirea. Cuantumul dintre cele două ar fi o bună funcţionalitate a sistolei sănătăţii fiziologice şi o rezistenţă a miocardului bunăstării materiale. Aceasta dă naştere unei prejudecăţi, unui comportament în sine scindat: goana după bani şi viaţa trăită sănătos. Însă, această goană aduce o repercusiune gravă, des întâlnită: moartea sau aruncarea în nefiinţă a spiritului. Dorinţa pentru învăţare, pentru cunoaştere, pentru cultură se diminuează în favoarea mediocrităţii, avuţiei, frumosului exterior. Mai concret, omul nu mai resimte ca imperativ concret cultura ci mai degraba preferă să-şi îngrijească trupul, nu mintea, să ajungă la putere într-un timp redus, prin practicarea unor mijloace neortodoxe (să spunem aşa) precum trădarea, manipularea sau apelarea la cunoştinţe apropiate decât pe meritul personal. Implicit, odată cu această prejudecată despre fericire, tot mai mulţi oameni se îndepărtează nu numai de cultură, ci şi de Dumnezeu care înainte era văzut ca un ocrotitor, un îndrumător. Şi nu îndepărtarea de Divinitate este consecinţa primordială, ci motivul acestei refulări. Indivizii au impresia că îndepărtându-se de spirit se apropie de fericire. Astfel, din cauză că nu mai gasesc rostul culturii, al divinităţii, acestea sunt văzute doar ca nişte mecanisme futile. Tocmai aici se regăseşte titlul Cardiograma fericii. Expertize eronate. Pentru fericire nu există o reţetă universală, deci noi când vorbim despre fericire, despre viaţa perfectă, desăvârşită, practic noi facem calcule despre cum să ajungem mai repede într-o poziţie înaltă, despre cum să ne menţinem frumoşi, însă uneori calculele sunt eronate, iar omisiunea unui singur element poate să ducă la un rezultat greşit.
Eroarea constă tocmai în faptul că fericirea nu trebuie căutată, ci trăită, iar adevărata frumuseţe este cea a minţii. Vrem să fim respectaţi, să fim exemple pentru cei din jurul nostru? Vrem să avem o viaţă plină de succese? Nu trebuie să uităm că, pentru ca aceste lucruri să persiste, trebuie să ajungem la ele prin propriile eforturi. Trebuie să citim mai mult, să ne dorim să acumulam cât mai multe cunoştinţe, să ne respectăm pe noi înşine respectând cultura şi spiritul nostru. Cum spunea Tudor Arghezi „cartea mea-i, fiule, o treaptă”, în poezia Testament.

sd

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply