Personal projects

Să-i învăţăm pe cei mici, importanţa comunicării

Au trecut deja trei săptămâni… Proiectul gestionarea emoţiilor negative decurge mai bine decât mă aşteptam. Copiii sunt ca un burete, dornici să absoarbă cât mai multă informaţie, să vorbească în faţa clasei, să-şi exprime sentimentele faţă de colegi, să le fie acordată atenţie, să-şi asculte colegii vorbind despre ei. Tocmai din acest motiv e necesar să-i învăţăm importanţa comunicării. Dacă la început le era ruşine să vorbească despre ce simt, puşi fiind într-o situaţie mai puţin plăcută pentru ei, acum, după ce am făcut câteva exerciţii cu ajutorul cărora ei să reuşească să-şi păstreze calmul în situaţii critice şi să găsească soluţii la eventuale probleme, totul pare mai uşor. Au înţeles că la şcoală sunt ca în familie. Într-una unită. Unii dintre ei îşi văd mai des colegii de clasă, decât îşi văd părinţii şi e important să comunice între ei, să se ajute, să aibă încredere unul în celălalt. Sunt doar clasa a V-a, însă sunt mult mai receptivi şi mai dezvoltaţi decât generaţia noastră. Şi au nevoie să le fie explicate situaţii şi să afle de ce lucrurile se întâmplă uneori spre nefericirea lor. Trebuie să îi ajutăm să înţeleagă cât de importante sunt valorile pozitive, cât de important e modul în care ei reuşesc să treacă peste neînţelegeri.

Unul dintre exerciţiile pe care l-am făcut cu ei a avut ca scop identificarea stările negative pe care le resimt în diferite situaţii (înainte de începerea acestuia, fiecare trebuia să se gândească la o situaţie care le-a creat o stare negativă: furie, mânie, supărare, ură etc.).Raluca Rusu, coach pe dezvoltare personală, le-a explicat cum pot ei să-şi localizeze starea negativă în interior şi să-şi detecteze locul în care simt durerea şi cum să o elimine din corp, înlocuind-o cu sentimente pozitive precum iubirea, afecţiunea ş.a. Este ştiut faptul că majoritatea copiilor percep durerea în burtică, însă au fost cazuri în care ei au resimţit-o în piept sau în braţe. E foarte importantă discuţia cu fiecare în parte, deoarece dacă aceste stări negative persistă şi rămân în interior, netratate, pe viitor pot afecta comportamentul. Şi nu numai în cazul acestor copii, dacă te închizi în tine, dacă nu vorbeşti despre ceea ce simţi, nici cu părinţii, nici cu fraţii mai mari, nici cu prietenii apropiaţi sau colegii, devine o obişnuinţă să nu vorbeşti despre problemele tale. Mai târziu această închidere duce la depresie (poţi citi articolul pe care l-am scris pe această temă) sau la alte probleme de sănătate. Şi noi vrem ca împreună cu aceşti tineri să creştem sănătos.

Mă bucur să ştiu că pot fii de ajutor acestor copii minunaţi. Iar acum, în luna martie, luna cadourilor, poţi oferi şi tu o informaţie utilă, pentru ca cei mici să se dezvolte şi să fie conştienţi de puterea pe care o au şi de aptitudinile lor. Au nevoie doar de îndrumare şi încurajare.

Vă mulţumesc celor care mi-aţi răspuns invitaţiei de a lua parte la acest proiect (invitaţie pe care am lansat-o în post-ul anterior). Uniţi, vom schimba în bine viitorul acestei ţări!

sd

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply