sweet dreams
About Life

Sweet Dreams – balsam pentru suflet

“Trăiesc cu convingerea că oricine la un moment dat, când are nevoie de ajutor, se poate sprijini în muzică.”

Are 14 ani și de curând a fost admisă la unul dintre cele mai prestigioase licee de muzică din lume – Saffron Centre of Young Musicians, din Londra. De anul viitor, va fii singura româncă, elevă a acestui liceu, cu bursă întreagă, pe o perioadă de 4 ani, aceasta fiind încununarea talentului său de a transmite celor din jur „un balsam pentru suflet”.

Am cunsocut-o Crăciunul trecut, la Centrul de Autism Transilvania, unde am ales să îmi petrec câteva ore, împreună cu câțiva blitzeri.

Am pictat globuri, am confecționat felicitări, am scris și desenat scrisori, am împodobit bradul, într-o atmosferă caldă, plină de copii voioși și frumoși care ne-au reamintit de copilărie și de bucuria de a oferi afecțiune, iubire și ajutor necondiționat.

La un moment dat, s-a apropiat de mine un copil cu o energie pozitivă molipsitoare, cu un simț al umorului dezvoltat și foarte inteligent pentru vârsta-i firavă. De aceste ultime două calități mi-am dat seama datorită subiectelor de discuții abordate ulterior, după ce am făcut cunoștință. Ne-am împrietenit repede… Am început să dăm tonul colindelor și m-a rugat să o acompaniez cu vocea, deoarece vrea să ne cânte la pian, o compoziție proprie. Nu era novice la acest capitol, însă de fieacare dată are emoții, după cum tocmai ea mi-a precizat… S-a așezat pe scaun, și-a pregătit partitura, m-a privit în ochi, a tras o gură mare de aer menită să-i dea curaj și și-a așezat degetele-i mici pe clapele pianului.

În acel moment, valul de încredere și putere s-a năpustit asupra ei, degetele au început să-i fugă  printre clape cu o viteză nemaîntâlnită, de parcă pluteau, iar sunetul acestora răsuna puternic precum un concert de pian acompaniat de un întreg ansamblu instrumental… Nu era o orchestră, era doar un pian și o fată talentată, înconjurată de noi, cei mari care ne-am făcut mici la văzul și auzul minunăției.

A cântat dumnezeiește!

Am aplaudat-o în forță, forță care a reușit să evadeze printre pielea de găină, cuprinsă de un complet arsenal de emoții. “Mulțumesc”, a spus cu o voce grațioasă Mara. Dar noi eram încă fermecați de talentul ei…

La vârsta de 2 ani a fost diagnosticată cu autism infantil. Ulterior, acesta s-a transformat în sindrom Asperger, o afecțiune din sfera autismului despre care puteți citi mai multe aici.

De mică, Mara a ales ca formă de comunicare muzica. Felicitări părinților care au încurajat-o să pornească pe acest drum și i-au cumpărat o pianină electrică. Fericirea i se citea în ochi când povestea de amintirea acelei zile, în care a primit în dar pianina electrică. Parcă o și vedeam deschizând cadoul…

Muzica a ajutat-o pe Mara să se vindece și acesta este motivul pentru care crede cu tărie că “oricine are nevoie de ajutor, se poate sprijini în muzică.” Sweet dreams :) La vârsta de doar 9 ani, Mara a câștigat locul I la Concursul Național de Compoziție, categoria claselor I – IV, cu prima sa compoziție intitulată „Marșul soldaților de plumb”.

Aceasta e doar una din istorisirile făcute de Mara, în ziua aceea de vineri…

Mara, a fost o onoare să te cunosc pe tine și pe colegii tăi de la Centru. Sunteți un exemplu de voință, de putere, de energie, de viață – pentru noi toți!

“Noi oamenii ar trebui să ne vindecăm și nu copiii cu autism!”

Finalistă la Românii au Talent, Mara a încântat cu talentul ei, iar mai jos este una dintre piesele compuse de ea – Sweet Dreams, pe care Andra a ales să o “ecranizeze”:

sd

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply